EAP
El Govern de les Illes Balears atén els infants de menys de tres anys a través de dues xarxes de serveis d’atenció primerenca: una dependent de la Conselleria d’Educació, Universitat i Recerca (equips d’atenció primerenca) i l’altra dependent de la Conselleria d’Afers Socials i Esports (UDIAP, SVAP, SEDIAP), en compliment del que determina l’article 36 de la Llei 9/2019.
Els equips d’atenció primerenca de la Conselleria d’Educació, Universitat i Recerca han d’atendre l’ alumnat dels centres que conformen les xarxes educatives de centres de primer cicle d’educació infantil establertes en el Decret 131/2008 i la seves posteriors modificacions, això és, els centres de titularitat pública municipal i dels consells insulars i els centres de titularitat privada que han signat el conveni de col·laboració per formar part de la xarxa complementària a la xarxa pública de centres de primer cicle d’educació infantil públics de les Illes Balears.
Segons el text aprovat en el document Cap a un model pedagògic d’EAP de les Illes Balears, que recull la normativa vigent:
“LES PRINCIPALS FUNCIONS DELS EAP”
- Aquesta funció implica tenir una cura especial, conjuntament amb el professorat del centre, en l’acompanyament de les famílies dels infants amb necessitats específiques de suport educatiu, en l’enfortiment de la funció tutorial i en la col·laboració amb el centres en l’equitat per als alumnes en desavantatge social, a més de la col·laboració en l’apoderament educatiu de totes les famílies.
- La funció essencial dels equips d’atenció primerenca (EAP) té a veure amb la prevenció, detecció, avaluació i suport referits a les necessitats educatives específiques i amb l’afavoriment de la plena inclusió de l'alumnat de 1r cicle d’educació infantil i de 2n cicle a centres on imparteixen només aquest cicle.
- També implica col·laborar amb les escoletes i acompanyar-les a l’hora d’establir mesures d’atenció a la diversitat, promoure la innovació educativa amb la mirada de la inclusió i ajudar a vetllar per la millora de la convivència des de la igualtat i el bon tracte.
- A més, els EAP han de participar en el procés d’avaluació psicopedagògica per a l’escolarització de l'alumnat escolaritzat que canvia de centre i els infants en procés d’escolarització ja detectats a l’efecte d’identificar necessitats específiques de suport educatiu.

Històricament, per manca d’altres referents propers, les escoles i el professorat han estat un referent per a la difusió cultural i el saber. Les escoletes fa anys que assumeixen aquesta funció i són un dels referents territorials de la cultura educativa dels infants més petits. Ajuden a promoure una imatge digna de la infància i del seus drets, una tasca que ara per ara continua sent important i necessària.


Actualment, durant el curs 2021-2022, a l’escoleta Els Molins comptam amb dues professionals de l’EAP:
Mª del Mar López. (Orientadora.)
Àngela Alonso. (AL)